6 Dev sorun

KOALİSYON HÜKÜMETİNİ ÇOK ZOR KONULAR BEKLİYOR
1. Başta Suriye, Irak ve Mısır olmak üzere Türk Dış Politikası,
2. Açılım sürecinin devam koşulları,
3. 17-25 Aralık yolsuzlukla mücadele konuları,
4. Dershaneler sorunu,
5. Emekli maaşları, asgari ücret gibi dar gelirler için ekonomik tedbirler,
6. Hukuk reformu
Koalisyon hükümeti kurulması için Ahmet Davutoğlu ve AK Partinin karar haftasındayız. Kurulacak Koalisyon Hükümetinin önündeki pek çok soruna Anayasa Mahkemesinin Dershanelerin kapatılmaması kararı da eklendi.
Bayram öncesi AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun hükümeti kurmak için yaptığı temasların 1. Turu tamamlandı.
Bu hafta Koalisyon konusunda somut adımlar atılacak ve Davutoğlu bir hükümet formülü için CHP, MHP ve HDP ile anlaşamazsa görevi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a iade edecek.
Davutoğlu ve AK Parti koalisyon konusunda bir parti ile anlaşırlarsa hükümet programı konusunda çalışmalara başlanacak.
İşte bu noktada muhtemel hükümeti bekleyen ana sorunlar şunlar:
1. Başta Suriye, Irak ve Mısır olmak üzere Türk Dış Politikası: AK parti hükümetinin 13 yıldır sürdürdüğü dış politikada sorunlar yaşandığı bir gerçek. Mısır ve Suriye başta olmak üzere geçtiğimiz yıllarda yaşanan gelişmeler için artık yeni bir politika belirlenmesi gerekiyor. Ayrıca Avrupa Birliğine tam üyelik de bekleyen sorunlar arasından önemli bir yer tutuyor.
2. Açılım sürecinin devam koşulları: Ateş kes, silah bırakma gibi konularda AK Parti’nin yürüttüğü açılım süreci konusunda Kandil ve İmralı konularında koalisyon hükümetini önemli sorunlar bekliyor. HDP’nin Meclis’te bulunması sorunun Meclis’te çözülmesini de gerektiriyor.
3. 17-25 Aralık yolsuzlukla mücadele konuları: 7 Haziran seçimlerinde mitinglerin ana konularından birisi idi 4 Bakan ile ilgili 17-25 Aralık konusu. Her ne kadar savcılık kararı ve Meclis soruşturma komisyon kararının Genel Kurul’da aklanması söz konusuydu. Ancak AK parti dışındaki partiler bu konuyu koalisyon hükümetinin önüne getirecekler yeni dönemde.
4. Dershaneler sorunu: Anayasa Mahkemesinin Dershanelerin kapatılması yasasını iptal etmesi Paralel Yapı denilen cemaat ile AK Parti hükümeti arasındaki en önemli konu haline geldi. Kurulacak hükümetin öncelikle ele alması gereken bir sorun oldu Dershaneler
5. Emekli maaşları, asgari ücret gibi dar gelirler için ekonomik tedbirler: Seçim meydanlarındaki vaatler yoksulluğun sona erdirileceği ve Emeklilere 2 ek maaş ile asgari ücretin bin 500 liraya arttırılması konusu da önemli sorunlar arasında yer alıyor.
6. Hukuk reformu: Anayasa değişikliği ile yeniden düzenlenen Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun yargıda gerekli rahatlamayı sağlayamaması yeni hükümetin hukuk reformunu öncelikleri arasına almasını gerektiriyor.
Sonuç olarak söylemek gerekir ki, Hükümeti kurmak kolay ancak sorunları çözmek hiç de kolay değil.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir