Türkiye’yi çok zor günler bekliyor

Türkiye son zamanların en bunalımlı günlerini yaşıyor. Yurt içinde ve yurt dışında sorunlar dağ gibi. Her gün yeni bir kriz ile uyanır olduk. Geleceğe dönük hayallerimizi kaybediyoruz. Siyasi gerginlik toplumsal bunalıma dönüşüyor.

AK PARTİ OLAĞANÜSTÜ KONGRESİ: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın beklentilerini karşılayamayan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun istifası ya da görevden alınması gözleri 22 Mayıs’ta yapılacak Kongrede kimin Genel Başkan olacağına çevrildi.

Başbakanlığa Numan Kurtulmuş’un getirileceği Genel Başkanlığa ise başka bir isim atanacağı vurgulanıyor. Hükümetin kurulup güvenoyu almasının Haziran ayı ortasını bulacak.
MHP OLAĞANÜSTÜ KONGRESİ: Tarihinde en büyük krizi yaşayan MHP’de muhalifler 15 Haziran’da olağanüstü Kurultay’ı toplamaya hazırlanıyor. 2 değişik ilçe mahkemesinden çıkan “Yürütmeyi Durdurma” kararına rağmen muhalif Genel Başkan adayları Kurultay’ı toplama kararındalar. Hadi topladılar ve birisi seçildi diyelim ki bu kararın Devlet bahçeli tarafından “yok hükmünde” sayılacağı aşikar. Bahçeli’nin Genel Merkezi seçilen Başkan’a teslim etmeyeceği ifade ediliyor. Bu durumda yeni bir hukuk yolu açılır. Tabii Yargıtay 15 Mayıs’tan önce Kurultay kararını açıklarsa son nokta bu karar olur.

IŞİD-KİLİS, PKK VE CANLI BOMBA TERÖRÜ: Türkiye’nin baş belası PKK Terörü ile mücadele asker ve polis tarafından tüm hızı ile sürerken IŞİD terör örgütünün Kilis ilimize yaptığı saldırılar da bardağı taşıran son damla oldu. 20 den fazla kişinin hayatını kaybettiği bu saldırıların durdurulması için yeni hükümetin yapacağı uygulama ve alacağı kararlar büyük önem taşıyor. Yaz aylarında ise PKK’nın dağlarda terör olaylarını yoğunlaştırması ve IŞİD ile PKK’nın canlı bomba saldırılarının sonlandırılması da yeni hükümetin 1 numaralı gündem maddesi olacak. Rusya, Suriye ve Irak ile sorunlar: Rus savaş uçağının düşürmemiz, Suriye’de Esat rejimine karşı tavrımız ve Irak hükümeti ile aramızdaki sorunlar yeni Başbakan’ın ve hükümetin öncelikle ağırlık vermesi gereken konuların başında geliyor. 3 ülke yönetimi ile olan diyalog kopukluğunun giderilmesi Türkiye’yi rahatlatır.

TURİZM’İN ÇÖKÜŞÜ: Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in, “Bahar havası biter” uyarısı önem taşıyor. Rus turistlerin Türkiye’yi terk etmesi ve canlı bomba eylemleri ekonomide çok önemli gelir kaybına neden oldu. Bu yılı zararla kapatan Türk Turizminin 2017 yılında da benzer krizi yaşamaması için acil önlemler alınması gerekiyor.
EKONOMİK DURGUNLUK: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan her ne kadar ekonomide bir kriz yaşanmayacağını vurgulasa da Ekonominin dümeninde olan Mehmet Şimşek’in uyarısı piyasalarda tedirginlik yarattı. 2015’de yaşanan 2 seçimin yarattığı ekonomik durgunluk 2016’da bahar ayları ile itibaren ortadan kalkar şeklindeki beklentiler Başbakan Davutoğlu’nun ayrılması ile rafa kalktı.
SURİYELİ GÖÇMENLER VE AVRUPA BİRLİĞİ: 3 Milyon Suriyeli göçmen için Avrupa Birliğinden alınacak 6 Milyar dolar da yeni hükümeti ve ortaya koyacağı projeleri bekliyor. Türk halkı ise 1 Haziran’dan itibaren “vizesiz Avrupa” hayalinde.