“Anayasa çocuk oyuncağı mı?” diye soran Mehmet Keçeciler tepkili
Özal’ın efsane kadrosundan eski bakan Keçeciler, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi diye bir rejim uydurarak tek kişiye yasama, yürütme ve yargıyı bağlamak hatadır. Devleti zaafa uğratmaktır.” dedi.
Mehmet Keçeciler Merhum Turgut Özal’ın kurduğu Anavatan Partisinin efsane kadrosunun en güçlü isimlerindendir.
Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın 1983 yılında kurduğu Anavatan Partisinin kurucularından olan Keçeciler Özal reformlarının fikir babaları arasındaydı.
Keçeciler Anayasa değişikliği konusundaki sorularımı çok açık ve net bir şekilde yanıtları.
Soru: Anayasa değişikliğini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Keçeciler: “Anayasa çocuk oyuncağı mı? Daha 7 yıl önce 2010 yılında, ‘Yargı bağımsızlığı’ gerekçesi ile Anayasa değişikliği yaparak halk oylamasına yani referanduma giderek onay almadı mı? Aldı peki bugün, “halkın kararı başımız gözümüz üstüne’ diyorsunuz da halkın o kararını neden yeniden değiştiriyorsunuz?
Anayasa elbette değişir ama böyle büyük rejim değişikliği konusu çocuk oyuncağı haline getirilmeden toplumsal mutabakat ile tamamen değiştirilir. Bu bölük pörçük değişiklikler devleti zaafa uğratır.”
Soru: Getirilmek istenen partili Cumhurbaşkanının mahsurları olur mu?
Keçeciler: “Hayır, neden olsun. Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kenara bırakalım ama İsmet İnönü de, Celal Bayar da, Turgut Özal da, Süleyman Demirel de partili isimlerdi. Hiçbir mahzur yok.”
Soru: Peki, neden karşı çıkıyorsunuz?
Keçeciler: “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi diye bir rejim uydurarak tek kişiye yasama, yürütme ve yargıyı bağlamak resmen çuvallamaktır. Bugün bakıyorum bizim dönemimizde esamisi dahi okunmayan Burhan Kuzu ‘Özal da Başkanlığı istiyordu’ diye bugün yapılan değişiklikleri sanki Özal istiyormuş gibi anlatıyor. Hayır, Özal’ın Başkanlık modelini biz beraber hazırlıyorduk rahmetli Turgut Bey ile ki tamamen Amerika sistemi denilen bir yapıydı düşündüğümüz.
Eyalet sistemi de asla olmasın istiyor ve Anayasanın tamamının değiştirilmesi gerektiğini düşünüyorduk.
Soru: Başka sakıncalı yönleri yok mu?
Keçeciler: Elbette var mesela denetim dengeleri çok zayıf yani yok denecek kadar eksik bırakılmış. Amerika denetimin en sert olduğu ve en güçlü kurulduğu bir ülkedir ve çok sıkı denetim kuralları resmen uygulanmaktadır. Bizde mevcut parlamenter rejimde bile bir bakandan hesap sormak çok zordur. Çünkü partisi Meclis’te sahip çıkar bakanına.
Soru: Bakanları Cumhurbaşkanı dışarıdan atayacak ki bugün de Başbakan atayabilir isterse sakınca nedir?
Keçeciler: Meclis dışından bakan atanması yapıldığında görüldü ki ne milletvekillerini ne de vatandaşı kaale alıyor. Çünkü seçilip seçilmeme derdi olmuyor, vatandaşın sorunlarını angarya olarak görüyor. Bugün tozpembe gibi görünüyor ama uygulama başlayınca ortaya çok büyük aksaklıklar çıkacağını bugünden ben görüyorum da Adalet ve Kalkınma Partililer hatta MHP’liler neden göremiyor anlayamıyorum. Bakanları koruma altına almak, yürütmeyi denetim dışına çıkarmak, yargıyı siyasi atamalarla sağlamak, yasamayı güçsüz hale getirmek inanın bana AK Partiye de yarar sağlamaz, yarın çok pişman olurlar ben Nasreddin Hoca gibi testi kırılmadan önce uyarma görevimi yapayım. Türkiye’nin idari yapısını alt üst etmek devleti zaafa uğratmaktır. Bir kişi istedi diye devletin yapısını kuvvetler ayrımını da yok ederek o kişiye bağlamak büyük yanlıştır.
Mehmet Keçeciler kimdir?
1944, Konya doğumludur. Konya Yüksek İslam Enstitüsü ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni 1968 yılında bitirdi[1]. Aynı yıl Kaymakamlık görevine başladı, sırasıyla Ardeşen, Kargı ve Fındıklı İlçelerinde Kaymakamlık yaptı. Fındıklı Kaymakamı iken İçişleri Bakanlığı’nın açtığı bir imtihanı kazanarak Fransa’ya gitti. Paris Uluslararası Amme İdaresi Enstitüsü ve Üniversite Paris’ten Master derecesi aldı. 12 Eylül Darbesi hemen öncesi MSP Konya Belediye Başkanlığı yaptı. Ünlü Kudüs mitingi nedeniyle Anavatan Partisi Kurucu Üyesi olmasına rağmen Milli Güvenlik Konseyi, XVII. Dönem milletvekilliği adaylığını veto etti. Daha sonra XVIII. XIX. XX. ve XXI. Dönem Konya Milletvekilliği ile Devlet, Bayındırlık ve İskan Bakanlıkları yapmıştır. Özal döneminin Büyükşehir Belediyecilik sistemini hazırlayan, İthalat ve İhracat rejimlerinin yenilenmesinde, Çevre Bakanlığının kurulması gibi birçok idari reformun hazırlanmasında görev yaptı. Evli ve 4 Çocuk babasıdır.