MHP’de mahkeme engeline takılan kongre için bugün çok önemli bir duruşma var. Yeterli sayıda delegenin MHP Genel Merkezinin itirazına rağmen yaptığı yasal kongre Yargıtay kararı yapılmış ve tüzük değişikliği hukuken gerçekleştirilmişti.
Yargıtay kararı sonucunda MHP Genel Merkezi de 10 Temmuz 2016’da kongre yapılması kararı almıştı.
Ancak planlanan bu kongre bir delegenin itirazı ile icra müdürü tarafından Türk Siyasetinde örneği görülmemiş şekilde durdurma kararı alınmış ve yargı da yeniden devreye girerek durdurma kararı vermişti.
MHP’nin tüzük kurultayına ilişkin ‘durdurma’ kararına yapılan itiraz bugün Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesinde görüşülecek.
Yani bugün yargının adalet dersinden önemli bir sınavı var.
Neler yaşandı neler?
MHP’nin kongre delegelerin yaklaşık üçte ikisinin oyuyla, mahkemenin yetkilendirdiği Çağrı Heyeti MHP’yi 19 Haziran’da tüzük kurultayına götürmüştü. Kurultayda mevcut MHP tüzüğü değiştirilmiş ve seçimli olağanüstü kongre kararı alınmıştı.
MHP Genel Merkezi’nin itirazı üzerine 19 Haziran’daki tüzük kurultayına üst mahkeme tarafından durdurma kararı verilmişti. Durdurmanın ‘gayri hukuki ve yetkisiz mahkemeler tarafından yapıldığını’ belirten 4 genel başkan adayı ise karara itiraz etmişti.
10 Temmuz 2016’da yapılması beklenen kurultay, mahkemenin durdurma kararı nedeniyle yapılamamış, karara yapılan itirazın ise 28 Mart 2017’de Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülmesi kararı verilmiş, duruşma bugüne ertelenmişti.
MHP delegeleri il ve ilçe kongreleri ile Genel Merkez tarafından bu süreç içerisinde değiştirildi. Kaldı ki Devlet Bahçeli’ye muhalif tüm teşkilatlar da feshedildi.
Akşener: 20 Haziran’da adaleti göreceğiz
MHP’den ihraç edilen Türkiye Büyük Millet Meclisi eski Başkanvekili ve İçişleri eski bakanı Meral Akşener 18 aydır MHP delegelerinin iradesinin hiçe sayıldığını ve kurultay talebinin yerine getirilemediğini savundu.
Haksız mı? Elbette haklı çünkü MHP’nin kongre delegelerinin üçte ikisi imza vererek “olağanüstü kongre” istiyor ama yargı müdahale ediyor.
MHP’de olağanüstü kurultayın mahkemece ‘yürütmeyi durdurma kararına’ ilişkin bugün yapılacak duruşmada karar bekleniyor.
Meral Akşener yaptığımız iftar yemeğinde, “adaletin sınavı var. Adalet var mı yok mu göreceğiz” dedi.
CHP Genel Başkanı ve ana muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun sürdürdüğü Ankara-İstanbul arasındaki adalet yürüyüşü nedeniyle şimdi tüm gözler Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi çevrilmiş durumda.
Demokrasilerin vazgeçilemez ana unsuru olan partilerin en büyük ve en yetkili karar organı olan kongre partinin üçte iki delegesinin istemi doğrultusunda yapılabilecek mi?
Yoksa yargı delege desteğini kaybeden genel merkez yönetimini koruma altında tutmaya devam edecek mi?
Adalet sınavının sonucu bugün belli olacak.