Aralık 2015’de, “İsteseler de istemeseler de bu ülkede Osmanlıca da öğrenilecek ve öğretilecek” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu sözlerini Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı anlamadı.
Çünkü Bakanlık Haziran 2015’de 37 bin öğretmen arasında sadece 309 Tarih öğretmeni aldı ki bunların arasında Osmanlıca bilen de çok azdı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen yıl yapılan din şurasında, “ İlimde çok büyük güçlere sahip olan bir milletin bu ilmi kaybetmesi felakettir. Bunun öğrenilmesini istemeyenler var. İsteseler de istemeseler de bu ülkede Osmanlıca da öğrenilecek ve öğretilecek” dedi.
Erdoğan’ın bu sözlerini eleştirenler de oldu, destekleyenler de. Sonsöz Gazetesi olarak bu konuyu öğrenmek için Ankara Üniversitesi Osmanlı Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü (OTAM) Prof. Dr. Yılmaz Kurt’u ziyaret ettim ve söyleşi yaptım.
Kurt, sadece başbakanlık Osmanlı arşivinde 150 milyon Osmanlıca belge bulunduğunu bunların da sadece % 30’unun tasnif edilebildiğini ve konu katalogları yapılmakta olduğunu söyledi. Prof. Kurt’un bugünkü yazısında da bu konu vardır.
Okullara Üniversitelerin Tarih bölümünden mezun olan ve 4 yıl Osmanlıca eğitimi gören öğretmenler ki sayıları yaklaşık 28 bindir ve eritilmesi gereği açıktır.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ortaya koyduğu hedefe ulaşılması için Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya görev düşmektedir. Şubat ayında alınacak öğretmenler arasında Tarih Fakültesi mezunlarına ağırlık verilmesi şarttır.
Sadece öğretmen olarak değil Osmanlıca bilen elemanlara ihtiyacı olan; Osmanlı arşivlerine, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğüne, Nüfus ve vatandaşlık Genel Müdürlüğüne ve İlahiyat Fakültelerine Osmanlıca eğitimi alan Tarih Fakültesi mezunları için kadrolar açılmalıdır.
Bu şekilde Atama Bekleyen Osmanlıca eğitimi almış Tarih Fakültesi mezunları eritilebilir.
Evet, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da Milli Eğitim bakanı Nabi Avcı ile kadro verilmesi için Maliye Bakanına talimat vermesi gereklidir.
Yoksa Erdoğan’ın talimatı, niyeti ve hedefi havada kalır.