1- AKP Genel Başkanına hakaret eden yandı. Çünkü Cumhurbaşkanına “hakaret” sayılacak.
2- Anayasa değişikliğini yazanlar Cumhurbaşkanı yemininden, “tarafsızlıkla” kelimesini çıkarmayı unuttular. Hem taraflı hem tarafsız Cumhurbaşkanı oldu.
3- Başkanlığın “evet” çıkmasından hemen sonra 2019’dan önce devreye girmesi için hüküm koymayı unuttular.
Türkiye Büyük Millet Meclisinin kulislerinde dün gün boyu iktidar ve muhalefet milletvekilleri ile sohbetler yaptım.
Ortaya çok ilginç bu üç değişik püf noktası çıktı.
Birinci; partili Cumhurbaşkanından kaynaklanan püf noktasıdır.
Şöyle ki başta siyasi rakipleri, köşe yazarları, televizyon yorumcuları ya da sosyal medyadan görüşlerini açıklayanların AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ağır ifadelerle eleştirmeleri Cumhurbaşkanına hakaret sayılacak.
Cumhurbaşkanına hakaret ise Türk Ceza Kanunun 299. Maddesine göre 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası gerektiriyor.
Hatta verilecek ceza, “suçun alenen işlenmesi halinde, altıda biri; basın ve yayın yolu ile işlenmesi halinde, üçte biri oranında artırılır” hükmü de taşıyor.
Örnek vermek gerekirse MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli miting alanlarında ve partisinin Meclis grup toplantısında AKP Genel Başkanı Erdoğan’ı hakaretlere varan ifadelerle eleştirirdi başbakanlığı döneminde.
Şimdi AKP Genel Başkanı Cumhurbaşkanı olduğuna göre artık AKP Genel Başkanına yönelik yapılacak hakaretler Cumhurbaşkanına hakaret sayılacak ve haklarında dava açılacak.
İkinci; Partili Cumhurbaşkanına olanak sağlayan Anayasa değişikliğinde Anayasa’da yer alan Cumhurbaşkanı yemininde değişiklik yapılmasının unutulmasına ilişkin püf noktasıdır.
Özellikle AKP Milletvekilleri sohbetlerimizde bu püf noktasına dikkat çekerek anayasa değişikliğini hazırlayan arkadaşlarını eleştirdiler.
AKP Milletvekilleri, “O kadar çok madde değiştirildi ama Cumhurbaşkanı yemininden ‘tarafsızlık” kelimesi çıkartılması unutuldu. Hem tarafsız hem taraflı olunmaz ki” dediler.
Üçüncü eleştiri de siyasetin duayen isimlerinden AKP’li bir milletvekilinden geldi. Bu püf noktası da gerçekten çok ilginç geldi bana.
AKP Milletvekili, “ Başkanlık için 2019’dan önce olabilme maddesi koymadılar. Neden 3 Kasım 2019’da yürürlüğe girsin ki? Öyle bir madde yazılacaktı ki referandumdan evet çıkması durumunda yeni Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin 4-5 ay sonra yürürlüğe girmesi sağlanabilirdi. Çünkü gerekçemiz ülkemizin içinde bulunduğu çok kritik eşikti. Madem öyleydi bu yeni sistemin devreye hemen alınması da gerekirdi” diye konuştu.
İşte alelacele hazırlanan Anayasa değişikliği için iktidar ve muhalefet kulislerinde dillendirilen 3 önemli püf noktası.
Bakalım ilerleyen günlerde daha neler çıkacak.