ÖZAL VE MİNİ MİLLİ GÜVENLİK KURULUNA ASKERLİK ANILARIMI ANLATTIM VE ÖNERİLERDE BULUNDUM
1 – Sınırı Jandarma tutarken, Kara Kuvvetlerine devir oldu,
2 – Polis Özel Harekât Timleri kuruldu,
3 – Bölgenin tamamına telsiz – telefon ağı kuruldu,
4 – Dağ ve köy yolları ıslah edildi,
5 – Bölgedeki askeri ve polis araç gereçleri modernize edilmeye başlandı,
6 – Hastane ameliyathaneleri modernize edildi
7 –Askeri yasak tampon bölge oluşturma kararı alındı.
Merhum Cumhurbaşkanı dönemin Başbakanı Turgut Özal, İçişleri Bakanı Ali Tanrıyar, Milli Savunma Bakanı Zeki Yavuztürk, Genelkurmay 2. Başkanı, MİT Müsteşar Yardımcısı, Jandarma Genel Sekreteri ile efsane Emniyet Genel Müdürü Saffet Arıkan Bedük vardı ve tam 5 Saat sürdü askerlik anılarımı anlatmam.
Askerlik anılarımın bir özeti ile Rahmetli Özal’a verdiğim brifingi anlatayım.
Terörün başladığı 1981 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri ve polis çok hazırlıksız yakalandı. Dağlarda yollar yok, haberleşme sıfır, hurda araçlar ile sınır güvenliğimizin sıfır olduğu bir bölge. Silah, uyuşturucu, hayvan ve elektronik kaçakçılığı ile geçinen bölge halkı.
ASKERLİK ANILARIMI MERAK EDEN BAŞBAKAN ÖZAL
PKK’nın Eruh Baskınından sonra 7 Ekim 1984 tarihinde PKK tarafından basılan Şemdinli Jandarma Karakoluna 8 Ekim ‘de giderek incelemelerde bulundu, terörü kınadı. Şemdinli’den Van’a giderken otobüsün içinde beni yanına çağırarak askerliğim ile ilgili bilgi istedi. Gazetecilerin yanında anlatmayacağımı söyledim ve 3 gün sonra beni Başbakanlık konutuna çağırdı. Konuttaki çalışma ofisine gittim çok kalabalıktı içerisi:
Merhum Turgut Özal, İçişleri Bakanı Ali Tanrıyar, Milli Savunma Bakanı Zeki Yavuztürk, Genelkurmay 2. Başkanı, MİT Müsteşar Yardımcısı, Jandarma Genel Sekreteri ile Emniyet Genel Müdürü Saffet Arıkan Bedük vardı. Ben anlatmaya başladım yaşadıklarımı, ara sıra sorular geldi, hepsini yanıtladım. 4,5 saatin sonunda; Özal, “Evet önce seni kutluyorum, şehidimiz rahmet diliyorum. Şimdi son olarak daha kısa başlıklar halinde önerilerini söyler misin?” Dedi.
İŞTE ÖNERİLERİM VE SONUÇLARI:
1 – SINIR GÜVENLİĞİ:
OU: Jandarma askerleri askeri çatışmaya uygun fiziki güçte ve eğitimde değil. Sınırdaki birçok operasyonda nöbet yerlerinde bulamadık. Bir pusuya düşmüşler, çatışacaklarına, silahlarını teslim edip kaçmışlar. Biz de baskında silahlarını geri aldık Komando Bölüğü olarak. İkincisi Silah, uyuşturucu, hayvan ve elektronik kaçakçılığı ile geçinen bölge halkı ile rüşvet ilişkisine girmişler. Benim Bölük Komutanım Yüzbaşı ile Jandarma tabur komutanı Binbaşı kaçakçılık suçundan askeriyeden ihraç edildiler. Bu yüzden sınırı Kara Kuvvetleri Komutanlığının yani piyade askerlerinin tutması doğru olur.
SONUÇ: Rahmetli Özal’ın talimatı ile Meclis’ten yasa çıkarılarak Sınırı Jandarma güvenliği Kara Kuvvetlerine devir oldu.
2 – POLİS ÖZEL HAREKÂT
OU: Biz askeri kıyafet ve teçhizatlarla dağlarda operasyon yaparken silahlı saldırıya uğruyoruz. Bunu engellemek için askerde yöresel sivil kıyafetler giyerek Özel Tim’ler oluşturmalı ve dağlarda onlar gibi operasyonlar yaparak onları tuzağa düşürüp yakalamalı. Genelkurmay 2. Başkanı, “Yasamıza uygun değil, sivil kıyafetli operasyon yapamayız” demez mi? Bu sırada söze giren Emniyet Genel Müdürü Saffet Arıkan Bedük, “Polise Özel Harekât Dairesi” kurup askeri yetkililerle eğitim verebiliriz. Uzman polisler yetiştirir bu mücadeleyi başarılı yaparız” dedi.
SONUÇ: Polis Özel Harekât Daire Başkanlığı kuruldu.
3 – HABERLEŞME
OU: Dağda şehidimizle, yaralılarımızla hiçbir telsiz bağlantısı kuramadığımızı, askeri birliğimizde manyetolu telefon olduğunu anlattım. Haberleşme ağı mutlaka acilen kurulmalıdır.
SONUÇ: Bölgenin tamamına telsiz – telefon ağı kuruldu
4 – YOLLAR
OU: Merhum Başbakan Bülent Ecevit’in KUP yani köylüye ulaşım projesi kapsamında 70’li yılların ortasında açılan yollar bakımsızlıktan çok zor geçit veriyor.
SONUÇ: Özal’ın talimatı ile dağ ve köy yolları ıslah edildi
5 – ARAÇ GEREÇ MODERNİZASYONU:
OU: Yollarda kalan 2. Dünya savaşı araçları yenilenmeli, askerin harekât kabiliyeti hızlanmalı, telsiz, telefon imkânları yaygınlaştırılmalı, askeri helikopterler arttırılmalı, Ambulanslar ihtiyaca göre modernize edilmelidir.
SONUÇ: Bölgedeki askeri ve polis araç gereçleri modernize edildi.
6- SAĞLIK OCAĞI, HASTANE VE AMBULANSLAR:
OU: Hakkâri ilinde ameliyathane bulunmaması, Yüksekova’da hastane bulunmaması gerek memur, asker ve polisi gerekse vatandaşı zor durumda bırakıyor.
SONUÇ: Hastane ameliyathaneleri modernize edildi, Sağlık ocakları geliştirildi ve ambulanslar ile takviye edildi.
6 – ASKERİ YASAK TAMPON BÖLGE:
OU: Dağlarda 4-5 haneli gibi çok küçük köyler, bin nüfusu olan büyük yerleşim yerleri var. Sınır ticareti yani kaçakçılık ile geçiniyorlar. O dağlarda operasyon yapmak çok ama çok zor. Çünkü teröristler keçi yollarını kullanıp, eşek sırtında kaçakçılığa alışmışlar. Bu nedenle bu dağların olduğu bölgeleri yaşama kapatmak için Toplu Konut İdaresi, Yüksekova gibi ovalara köylü- nün ihtiyacı olan tek katlı evleri ve ahırları yapmalıdır. Sınırın ilerindeki ovalara gidemeyeceğimize göre sınır güvenliği için bu bölgeyi askeri yasak tampon bölge ilan etmemiz, askerin, polisin, karakollarının baskına uğramasını ve pusulara düşmesini engeller.
SONUÇ: ASKERİ YASAK TAMPON BÖLGE OLUŞTURMA KARARI ALINDI.
İşte bir askerlik anısına dayanarak devletin kurum ve kuruluşları ile istişareler yaparak PKK terörüne karşı önlemleri olan merhum Cumhurbaşkanı ve o dönemin Başbakanı Turgut Özal ’la anımı da anlattım. Mekânı Cennet ruhu şad olsun.