Türk Silahlı Kuvvetlerinin gerçekleştirdiği sınır ötesi operasyon iki ayrı görüş yarattı. Birinci görüş Hükümet kanadına destek verenler ikinci görüş karşı çıkanlar. Öncelikle Türk Silahlı Kuvvetlerinin operasyonunun çok başarılı olduğunu vurgulayalım.
Birleşmiş Milletler, NATO gibi uluslararası kuruluşlara üyeliğimiz çerçevesinde sınır ötesi askeri operasyonları saymazsak Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kıbrıs Barış Harekâtından, PKK operasyonlarından sonra riskli bir sınır ötesi görevi çok başarılı şekilde gerçekleştirmesinden gurur duydum.
Nitekim “ Gurur Operasyonu “ diye manşet yaptık. Bu başlığımız eleştiri gördü. Baktım ki sadece gazetemizde değil toplumun her kesiminde iktidar ve muhalefet arasında da görüş ayrılığı yarattı.Şimdi Şah Fırat operasyonunun şifrelerini değerlendirelim.
Önce madde madde bu operasyonun şiflerini ele alalım:
1. Türkiye Cumhuriyetinin kanla sulanan her karışı kutsaldır, kanımızın son damlasına kadar devletin ve milletin bölünmez bütünlüğü için görev alırız.
2. Prof. Dr. Yılmaz Kurt’ un bugünkü yazısını lütfen dikkatle okuyun ve Süleyman Şah’ ı tanıyın.
3. Türbe’nin bulunduğu yer sınırımıza 250 kilometredir. Daha önce 2 kez yeri değiştirildiğinde hiç kimsenin itirazı olmamıştır.
4. Türbe’yi koruyan 38 askerimiz aylardır nöbet değişimi yapmamış, ikmal de götürülememiştir.
5. IŞİD unsuru teröristler Türbe’yi tehdit etmeye başlamışlar.
6. Esad’ın bölgede hâkimiyeti tamamen kaybolmuş, IŞİD her tarafı ele geçirmeye başlamış ve bizim için manevi değeri yüksek olan Süleyman Şah türbesi ile 38 askerimizin can güvenliği tehlikeye girmiştir.
7. Suriye ile resmi diplomatik ilişkilerimiz kopuk durumdadır ancak buna rağmen diplomatik yoldan bilgi verilmiştir.
8. 2 kez yeri değiştirilen Türbe için sınırımıza 200 metre mesafedeki yaklaşık 10 dönüm alan Türk askeri tarafından bayrağımız dikilerek hazırlanmış, Süleyman Şah’ ın naaşı ve kıymetli eşyaları buraya taşınmıştır.
9. Ordumuz çok hızlı bir operasyonla 250 kilometrelik mesafeyi bir gece içerisinde kat ederek, 38 askerimizi sağ salim yurda getirmiştir.
10. Türbe yine Suriye içerisinde ancak bu kez her türlü güvencesi devletimiz tarafından karşılanacak bir yere taşınmıştır.
11. Başbakan Davutoğlu “Suriye’de iç savaş bitince eski yerine nakil edilecektir” demektedir. Hayır, eski yerine değil, ilk yeri olan Ecvet Kalesi yakınındaki orijinal yerine nakil edilmelidir.
12. Gelelim muhaliflerin eleştirilerine, Eğer Türk askeri Türbenin bulunduğu alanı korumak için orada kalsaydı
a. IŞİD saldırılarına cevap vermek ve Suriye batağında bir terör örgütü ile savaşmak zorunda kalınacaktı,
b. Eğer kalınsaydı Suriye ile aramız kopuk olduğundan Esad’ın uçakları birliğimizi Suriye dışına çıkarmak için saldırabileceklerdi
c. İşte bu durumda da iki ülke arasında savaş riski ortaya çıkacaktı.
d. Düşünebiliyor musunuz iki ülkenin savaş kararı almasının Orta Doğu politikaları açısından ortaya çıkartacağı sonuçları. İşte bütün bu yazdıklarımı değerlendirirseniz bu operasyonun iç siyaset malzemesi yapılmayıp başarılı bir tahliye operasyonu olduğunu görürsünüz.