OHAL kanunu FETÖ terör örgütü ile etkin mücadele için çıkarıldı FETÖ darbe girişimine karşı güç birliği yapan AK Parti, CHP ve MHP askerin siyasi otoriteye bağlanmasına Meclis’te destek verirlerdi ve bu da Türkiye’de siyasi barış ve işbirliğinin çok önemli bir göstergesi olurdu.
Darbe girişimi sonrası Türk Silahlı Kuvvetleri olağanüstü hal kanunu (OHAL) çerçevesinde çıkarılan kanun hükmünde kararname ile tamamen siyasi otoriteye bağlandı.
Başbakana bağlı olan Genelkurmay Başkanlığı Cumhurbaşkanlığına bağlanırken Kuvvet Komutanlıkları ise Milli Savunma Bakanlığına bağlandı.
Şimdi bu değişiklerin OHAL kanunun çerçevesinde çıkartılması tartışılıyor.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu askerin siyasi otoriteye bağlı olmasına karşı olmadıklarını belirterek OHAL çerçevesinde değil Türkiye Büyük Millet Meclisinde görüşülerek yapılması gerektiğini savunuyor.
Cumhuriyetin kurulduğundan bu yana devam eden asker-siyasi bağları tamamen siyasi güce bağlı bir askeri yapı şeklinde değiştirilince ortaya başka sorunlar çıkacak mı?
Son sınıfta olup bu yıl mezun olacak askeri öğrencilerin başka TSK’ya alınmaması Anayasa’ya aykırı değil mi?
Subay ya da astsubay olmak için o okullara giren öğrenciler yıllarca okuduktan sonra bu amaçlarına ulaşamazlarsa insan haklarına aykırı değil mi?
Gerek 27 Mayıs, gerekse 12 Eylül askeri müdahaleler sonrası alınan kararlar bugün hala eleştiriliyorsa bundan ders çıkarmak gerekmez mi?
Doğrudur askerin darbe hevesini yüzde yüz ortadan kaldırmak, demokrasiyi sağlam temellere oturtmak gereklidir.
Ancak bu kadar önemli değişikliklerin Meclis’te siyasi partiler ile birlikte ortak bir anlayış ile yapılması gerekirdi.
Bu yeniden yapılandırmanın Türkiye’nin terörle mücadelede bir eksikliğe yol açacağına inanmıyorum.
Tersine yıllardır, “terörü önleyemediniz” diye eleştirdiğimiz hükümetlerin, “ askere havale ettik” şeklindeki sözlerini hatırlarsak şimdi ortaya yeni bir kavram çıkacağını görürüz.
Madem asker artık siyasi otoriteye bağlı o zaman terörle mücadelede de sorumluluğu askere atma gibi bir lüksü olamaz iktidarın.
OHAL kanunu çıkartıldığında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, “ FETÖ terör örgütü ile mücadelede etkin kararlar almak için OHAL çıkarıldı” demişlerdi.
Bugün Türk Silahlı Kuvvetlerinin yeniden yapılandırılmasında işte bu OHAL yetkisinin kullanılması siyasi bir tartışma da yaratacak.
Kılıçdaroğlu’nun açıklaması da bunu gösteriyor.
Halbuki FETÖ darbe girişimine karşı güç birliği yapan AK Parti, CHP ve MHP Askerin siyasi otoriteye bağlanmasına Meclis’te destek verirlerdi ve bu da Türkiye’de siyasi barış ve işbirliğinin çok önemli bir göstergesi olurdu.