Akşener Özal ve Erdoğan’ı geçti

1969 yılında çaylak olarak başladığım gazetecilik hayatımda yani 48 yıldan bu yana bazı partilerin kuruluşlarını yakından izledim.

12 Eylül 1980 darbesi sonrası mevcut tüm partiler ve genel başkanları siyasi yasaklı oldular.

Yasakların kalkması ile 1983 yılında Anavatan (ANAP) Halkçı Parti (HP) ve Milliyetçi Demokrasi Partisi (MDP) kuruldu.

Her 3 partinin de kuruluş günü Genel Merkezleri önündeydim.

3 Kasım 1983 seçiminde tek başına iktidar olan ANAP’tan başlayayım.

Kamuoyu ANAP kurucu Genel Başkanı Turgut Özal’ı hiç tanımıyordu. Merhum Özal Başbakanlığı döneminde merhum Süleyman Demirel’in Başbakanlık ve DPT Müsteşarı idi.

Basında ara sıra yer alırdı ki en önemli icraatı 1979 yılında yaşanan kıtlıkların, yoklukların aşılması için aldığı 24 Ocak 1980 kararları idi o kadar.

1980 sonrası kurulan Bülent Ulusu Hükümetinde ekonomiden sorumlu Başbakan yardımcısı oldu ama Banker olayları patlayınca Maliye Bakanı Kaya Erdem ile görevlerinden istifa ettiler.

Yani kamuoyunun bu iki önemli krizden dolayı Özal’a kızgınlığı da vardı.

Peki, kurucular kurulunda kamuoyunun tanıdığı isimler var mıydı?Tek tük vardı. Mesela Konya’da irticai yürüyüş olarak adlandırılan bir yürüyüşe katılan Mehmet Keçeciler adı medyada yer almıştı. Kaya Erdem Ulusu Hükümetinin Maliye Bakanı olarak tanınmıştı.

Bu üçlünün dışında diğer 27 kurucudan hiçbirini kamuoyu yakından uzaktan tanımıyordu.
Bugün bir kısmını tanıdığınız ANAP kurucuları şunlardı:

Turgut Özal, Cavit Şadi Pehlivanoğlu, Mehmet Keçeciler, Mesut Yılmaz, Cavit Kavak, Adnan Kahveci, Cemil Çiçek, Ali Ayağ, Mustafa Taşar, Kaya Erdem, Güneş Taner, Abdullah Tenekeci, Kazım Oksay, Recep Ercüment Konukman, Veysel Atasoy, Halil Şıvgın, Vehbi Dinçerler, Sudi Türel, Necat Eldem, Ali Tanrıyar, Bedrettin Doğancan Akyürek, İbrahim Özdemir, Abdulhalim Aras, Hüsnü Doğan, Leyla Yeniay Köseoğlu, Vural Arıkan, Bedrettin Dalan, Abdülhalim Aras, Nail Kul

GELELİM AKP’ye

14 Ağustos 2001 tarihinde kurulan AKP’nin Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu.
Erdoğan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı iken okuduğu bir şiir yüzünden mahkum olarak siyasi yasaklı olmuştu. Hürriyet Gazetesi “Muhtar dahi olamaz” başlığı atmıştı o tarihte.

Yasaklı bir siyasetçinin partisi olan AK Parti o tarihte fazla rağbet görmüyordu. Ancak 74 kurucu arasında kamuoyunun tanıdığı isimler ANAP’tan farksızdı.

2001’de hiç tanımadığınız ancak bugün bir kısmını bakan olduğu için tanıdığınız işte AKP kurucuları:

Ahmet Aktaş, Alaaddin Büyükkaya, Ali Babacan, Ali İhsan Arslan, Ali Aydın Dumanoğlu, Ali Yüksel Kavuşdu, Ayşe Böhürler, Ayşenur Kurtoğlu, Binali Yıldırım, Burhan Kuzu, Bülent Gedikli, Cemal Kamacı, Erdal Öner, Erol Oral, Fatih Recep Saraçoğlu, Fatma Ünsal, Güldal Akşit, Gürsoy Erol, Habibe Güler, Halil Caner Doğaneli, Halil Ürün, Halil İpek, Hasan Cüneyt Zapsu, Hasan Murat Mercan, Hayati Yazıcı, Hüseyin Tuğcu, Mete Doğruer, İbrahim Çağlar, İbrahim Özal, İdris Şahin, İlhan Albayrak, İsmail Safi, İsmail Tatlıoğlu, İsmet Uçman, Lokman Ayva, Mehmet Ali Bulut, Mehmet Deniz Olgun, Mehmet Gazioğlu, Hilmi Güler, Mehmet Nail Berzek, Mehmet Özdilek, Mehmet Tekelioğlu, Mehmet Yaşar Öztürk, Belma Satır, Muammer Kakı, Mevlüt Çavuşoğlu, Muharrem Karslı, Muharrem Tozçöken, Murat Yalçıntaş, Mustafa Öztürk, Mustafa Ünal, Nazif Gürdoğan, Nazım Ekrem, Nimet Çubuklu, Nur Doğan Topaloğlu, Nuray Oral, Nurettin Canikli, Osman Nuri Filiz, Raşit Küçük, Reha Dönemeç, Remziye Öztoprak, Sami Güçlü, Sema Karabıyık, Sema Ramazanoğlu, Serap Yahşi Yaşar, Süleyman Gündüz, Şaban Dişli, Tamer Özyiğitoğlu, Tayyar Altıkulaç, Yasemin Şimşek, Yaşar Yakış, Yusuf Özertürk, Ziyaettin Yağcı, Recep Tayyip Erdoğan.

Tanınan isimler, Erdoğan ile birlikte kamuoyunun tanıdığı isimler, “Cemal Kamacı, Halil Caner Doğaneli, Tayyar Altıkulaç’dı.

İYİ PARTİ

Medyada haberleri, köşe yazarlarını, sosyal medyada bazı isimleri izliyorum ki “İYİ Parti’nin 200 kurucusu arasında ünlü isim yok” yorumu yapıyorlar ve hatta dağ fare doğurdu diyorlar.

İnsaf kardeşim Allah’tan korkun. Ben tanığım ve isteyen herkesle tartışırım. Ne ANAP ne de AKP Meral Akşener’in siyasi yakaladığı destek rüzgarının yüzde birini daha yakalayamadılar.

Son yıllarda “Türkiye’de alternatif parti yok. Siyaset kilitlendi” diyenlere alın size İYİ parti.

Yepyeni kadrosunda çok az sayıda eski siyasetçiye yer veren Meral Akşener açık söyleyeyim iyi yolda.