Müttefikimiz Amerika Birleşik Devletleri ile karşılıklı restleştik. Türkiye Kürdistan’a yaptığı gibi Amerika’ya karşı da yaptırımlar uygulayacak mı?
Örneğin İncirlik üssünü Almanya’ya yaptığımız gibi kapatacak mı? Aksaz deniz üssünü Amerikan gemilerine kapatacak mı? Suriye’deki IŞİD mücadelesinden çekilecek mi? Ya da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı imza töreni ile 1 milyar dolar tutarında 40 adet Boeing 787-9 Dreamliner yolcu uçağı almaktan vazgeçecek mi?
Türkiye ile Amerika arasında bugün gelinen kopmayı son 15 yılda yani AKP iktidarı döneminde yaşanan ilişkiler ile anlatayım.
25 Şubat 2003’te Amerika’nın Irak’ı işgali sırasında İncirlik’i kullanma talebi, “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yabancı ülkelere gönderilmesi ve yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunması için Hükümet’e yetki verilmesi” konusundaki başbakanlık tezkeresi Meclis’te bir grup AKP’linin muhalefete katılması ile 1 Mart 2003’de reddedildi.
Türkiye-Amerika gerilimi başladı.
4 Temmuz 2003 günü Kuzey Irak’ın Süleymaniye kentinde Amerikan askerleri tarafından Türk Özel Kuvvetleri Bürosu’na baskın yapıldı ve 11 Türk askeri başlarına çuval geçirilip kelepçelenerek esir alındı.
Dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ün olayını öğrendiğinde, esir alınan askerler için “Mukavemet etmesinler” dediği ortaya çıktı.
Ve Türkiye ile Amerika arasında yıllara dayalı müttefiklik yerini “soğuk savaş” benzeri diplomatik krizlere bıraktı.
Türkiye-Amerika gerilimi arttı.
Gelelim Fethullah Gülen Terör Örgütünün (FETÖ)15 Temmuz kahpe darbe girişimi sonrası yaşanan önemli gelişmelere.
Türkiye ısrarla Fethullah Gülen’in iadesini istedi, Amerika da ısrarla, “yargı kararı olmadan iade etmem” dedi. Yargıladı mı? Hayır, Gülen hakkında Amerika’da dava bile açılmadı.
Türkiye-Amerika gerilimi arttı, arttı.
Türkiye ile İran arasında yapılan ticaret ile Amerikan ambargosunu ve Birleşmiş Milletler kararını ihlal ettiği gerekçesi ile önce Reza Zarrab sonra Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla tutuklandı.
Amerikan yargısı dönemin ekonomiden sorumlu bakanı Zafer Çağlayan hakkında da “tutuklama” kararı verdi.
Erdoğan Amerikan ambargosunu Türkiye’nin uygulamadığını ve Çağlayan’ın hükümet kararlarını uyguladığını açıkladı.
Türkiye-Amerika gerilimi arttı, arttı, arttı.
Türkiye Rakka’da IŞİD’e karşı Amerika ile ortak askeri harekat yapmak istemesine rağmen Amerika kendisine PKK terör örgütünün Suriye uzantısı PYD/YPG’yi müttefik aldı.
Türkiye’nin ısrarlı tepkilerine rağmen Amerika PYD/YPG’ye 1.421 TIR dolusu askeri malzeme ve zırhlı araçlar verdi, vermeye de devam ediyor.
Türkiye-Amerika gerilimi arttı, arttı, arttı, arttı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rus yapımı S-400 füze savunma sisteminin satın alınması konusunda imzaların atıldığını ve Türkiye’nin kapora ödemesini Moskova’ya gönderdiğini açıkladı. NATO ve Amerika tepki gösterdi.
Türkiye-Amerika gerilimi arttı, arttı, arttı, arttı, arttı.
17-25 Aralık 2013 öncesi FETÖ şüphelisi polis müdürleri ve Zekeriya Öz ile irtibatı tespit edilen ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz ”Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askerî casusluk maksadıyla temin etmek ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlarından mahkeme tarafından tutuklandı.
Türkiye-Amerika gerilimi arttı, arttı, arttı, arttı, arttı, arttı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İran dönüşü yaptığı açıklamada, “30 milyar dolarlık hedef gündemimizin ana belirleyici maddesi oldu. Merkez Bankalarımızın riyasetinde ve bankaların kendi aralarındaki finans sektörüne bir canlanma, hareketlilik getirme kararına vardık.
Ekonomik ilişkilerimizi mevcut kur baskısından kurtarmak suretiyle yerli parayla alış veriş yapma fikrini hayata geçirme kararını verdik” dedi.
Eyvah, dedim ve yazı işlerinde çalışan arkadaşlarımın yanına giderek şunları söyledim.
Türkiye ile İran dolar ile değil milli paraları ile 30 milyar dolarlık ticaret yapacaklar. Dünyada her doların transferi Amerika’dan geçerken, İran ile Türkiye bu sistemden ayrılıyorlar ki Amerika’dan bir tepki çok yakında gelir.
Ve Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında AKP Afyonkarahisar kampında iken açıklandı.
ABD Büyükelçiliği resmi Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Türkiye’den yapılan vize başvurularının askıya alındığını bildirdi.
Message for U.S. Citizens: Government of Turkey Suspension of Visas to U.S. Citizens on October 8, 2017 https://t.co/Nm6yhuao5c
— US Embassy Turkey (@USEmbassyTurkey) October 9, 2017