Büyük kıyak

DEVLETİN ZARARI EN AZ 21 MİLYAR DOLAR…
1994 yılında yayınlanan RTÜK Yasasının en önemli maddelerinden bir tanesi, “Frekans İhalesi” idi. Aradan 21 yıl geçmesine rağmen RTÜK bir türlü Frekans İhalesi yapamadı, ya da yaptırılmadı. Cep Telefonu Şirketleri ise devlete milyarca dolar Frekans bedeli ödediler…
21 yılda dile kolay en az 21 milyar dolar kaybetti devletin bütçesi. Hükümetler geldi geçti, Anayasalar ve RTÜK yasası değişti ama değişmeyen tek hüküm vardı o da Radyo ve Televizyonların devlete frekans bedeli ödemesi.
Ödemediler, ödettirilmedi.
Kimi zaman hatalı RTÜK kararları, kimi zaman hükümetlerin baskısı, kimi zaman mahkeme kararları derken 3984 sayılı yasa yerini 6112 sayılı yasaya bıraktı ama frekans ihaleleri yapılamadı.
5’er yıllık süreçler içerisinde yapılması planlanıyordu ki bu durumda 4 ihale dönemi geçmiş oldu.
Yasaya aykırı olmasına rağmen 20 Ulusal Kanal için “müktesep hak” doğdu.
Diyelim ki karasal vericileri kullanarak bir Ulusal Televizyon kurmak istiyorsunuz.
Hayır kuramazsınız. Kurarsanız RTÜK Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunur ve mallarınıza el konulur.
Peki, ne yapacaksınız?
Rant ödeyerek bir Ulusal Kanal satın alabilirsiniz. Bu satın almaları yazarımız RTÜK eski Başkanı Nuri Kayış yazdı, oradan okuyabilirsiniz.
Biz mevzuat hazretlerine dönelim. 194Televizyonun, 935 radyonun yayın yaptığı ülkemizde Kablo TV ve Uydu yayını yapanlar her yıl bir bedel ödüyorlar. Ama Ulusal Televizyonlar Karasal yayınları için sadece kullanım bedeli adı altında çok düşük rakamlar ödüyorlar.
RTÜK’ten aldığım bilgiye göre 2015’in ilk 9 ayında 194 TV ile 935 Radyonun ödediği miktar sadece 38 milyon lira.
Çok az ve komik denecek kadar düşük bir bedel.
Cep Telefonu Şirketlerinin ödedikleri milyarlarca dolarlık frekans bedellerini dikkate alırsak radyo ve televizyon patronlarına ne kadar büyük kıyak yapıldığı ortaya çıkar.
RTÜK’te oluşan ve Ulusal Televizyonların da çok itiraz etmedikleri Frekans bedeli yıllık en az 50 milyon dolardır.
26 Ulusal TV içerisindeki 6 TRT kanalını çıkartırsak kalan 20 Televizyon için yıllık 50 Milyon dolardan bir hesap yapacak olursanız 21 yılda devletin kaybının en az en 21 milyar dolar olduğunu görürsünüz.
RTÜK üyesi bir meslektaşıma, “ 21 yılda ne kadar kaybı var devletin frekans ihaleleri açısından?” diye sordum, “en 30 milyar dolar diye düşünüyoruz” dedi.
Öte yandan Avrupa Birliği de bu frekans ihalelerinin yapılmamasından şikâyetçi.
Sonuç olarak emekli maaşlarına, asgari ücrete zamlar vaat eden siyasi partilere, “ kaynak nerede?” diyen AK Parti Genel Başkanı Başbakan Ahmet Davutoğlu’ na, “işte size önemli bir kaynak” diyorum.
Başbakan Davutoğlu’na, kurun hükümeti, yapın Frekans ihalesini ve geçen 21 yılda kaybettiğiniz 21 milyar doları önümüzdeki yıllarda devlete kazandırın diyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir