Dağ gibi sorun var

En önemli sorun Meclis’in açıldığında yaşanacak. Çünkü Suriye ve Irak için Bakanlar Kurulunun “Sınır Ötesi Askeri Operasyon” teskeresi Meclis Genel Kurulunda oylanacak. HDP hükümete girdi ama bu teskereye karşı. CHP ve MHP’de karşı olduğuna göre teskereye ret oyu kullanacak vekil sayısı 290’a ulaşacak. AK Parti’nin 258 oyu teskerenin kabulü için yetmeyecek.
Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu tarafından kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin 63’üncü Hükümetini çok önemli sorunlar bekliyor.
Bu sorunlardan en önemlisi kuşku yok ki 62. Hükümet tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisine sevk edilen, “Sınır Ötesi Askeri Operasyon” teskeresi.
Genel kurulda Milletvekili dağılımı şöyle:
Parti Adı                                                  Üye  Sayısı
Adalet Ve Kalkınma Partisi                           258
Cumhuriyet Halk Partisi                               131
Milliyetçi Hareket Partisi                              80
Halkların Demokratik Partisi                        80
Bağımsız Milletvekili                                      1
Toplam                                                        550
Şimdi bu tabloya göre durum net şekilde ortada. AK Parti’nin 258 oyu var. Bu oylara hükümete giren 2 HDP’li ile 1 MHP’li vekilin oylarını eklersek 261 oya yükseliyor. Tabii bu 3 milletvekilinin ne şekilde oy kullanacağı bilinmiyor.
CHP ve HDP teskereye karşı MHP ise AK Parti’ye de karşı ama bu teskereye karşı nasıl tavır alınacağı net değil. 7 Haziran sonrası birçok konuda “hayır” diyen MHP’nin de teskereye de “hayır” demesi bekleniyor. Bu durumda teskerenin de Meclis’ten geçme ihtimali bulunmuyor.
Bakanlar Kurulu’nu bekleyen 2. Önemli sorun ise kuşku yok ki her gün şehitler verdiğimiz PKK terörü konusu. Ve tabii buna bağlı olarak da seçim sandıklarının daha doğrusu doğu ve güneydoğuda seçmen güvenliğinin sağlanması konusu.
2 HDP’li bakanın bulunduğu Bakanlar kurulunda teröre karşı alınacak kararlar ve yapılacak uygulamalar büyük önem taşıyor.
Bakanlar Kurulunu bekleyen 3. Önemli sorun da 2016 yılı bütçesi. 1 Ekim’de resmen açılacak olan Meclis’te Bakanlar Kurulu tarafından 2016 yılı Bütçesi gönderilecek ve kurulacak komisyonlarda bütçe görüşülecek. Ancak 1 Kasım’da Meclis’in sona ermesi ile yeni milletvekillerinin yemin edip göreve başlamaları, Meclis Başkanlık Divanının oluşturulması, yeni hükümetin kurulması gerekiyor. 7 Haziran seçim sonuçları dikkate alındığında yeni Meclis’i ve tabii geçici seçim Hükümetini bekleyen önemli bir sorunun da 2016 Bütçesi olduğu ortaya çıkıyor.
Bakanlar Kurulunu bekleyen çok önemli bir sorun da Meclis gündeminde bekleyen ve 7 Haziran sonrası verilen önergeler ki sayıları 300 aşkındır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir