Demirkan, “ Biz ayırımsız, yasa ve kuralları çiğneyen bütün kanalların raporlanıp Üst Kurul’a getirilmesini ve itirazı kabil olmayan nihai kararı verecek olan YSK’ya gönderilmesini istiyoruz. Ama RTÜK’te Başkan ve çoğunluk yönetimi bunu engelliyorlar” diye konuştu
Hiçbir seçimde bu denli taraflı radyo ve televizyon yayınları yapılmadı. Hükümeti destekleyen birçok radyo ve televizyon gerek canlı gerek banttan sadece AK Parti mitinglerini ve açıklamalarını yayınlıyorlar.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da mitingler, toplantılar yaparak muhalefeti eleştiriyor. Bu konulara RTÜK’e CHP’den seçilen üye gazeteci Süleyman Demirkan ile konuştuk.
Demirkan,” Sayın Cumhurbaşkanı, devletin ve milletin imkânları ile kendisine tanınan dokunulmazlık ve sorumsuzluk zırhını kötüye kullanıp, hukuki boşlukları değerlendirip adil seçim yarışına gölge düşürecek şekilde, iktidar partisinin lehine, diğer tüm muhalefet partilerinin aleyhine mitingler ve konuşmalar yapıyor. Dağdaki çoban bile, ‘Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafsız’ diyebilir mi? “ dedi.
Soru: Siz eleştiriyorsunuz, Cumhurbaşkanının açıklamaları hakkında RTÜK’te işlem yapılıyor mu?
Demirkan: “Normalde, o yüce makama seçilen bir kişiyi eleştirmek benim ne haddime? Ama Anayasa, yasalar ve hukuka uyma konusunda, , bütün kurumlara ve vatandaşlara örnek olması gerekirken, kendisi ihlalde bulunuyor. Partiler ve liderleri birbirleri ile yarışıyorlar. Devleti temsil eden ve partiler üstü Cumhurbaşkanı, bu yarışa bir partinin yanında katılırsa, bu olur mu? Devletle kim yarışabilir. O zaman seçim yapmaya da gerek yok. İşsizinden, asgari ücretlisine kadar 77 milyon vatandaşın parası ile yarışı bozuyor. Bu durumda ben vatandaş Süleyman olarak kendi hesabıma hakkımı helal etmiyor, “Haram olsun” diyorum.”
Soru: Aktif siyasete katılması sizi vatandaş Süleyman’ı rahatsız ediyor mu?
Demirkan: “ Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçmişte Başbakan ve Genel Başkan iken, meşru müdafa niteliğinde dahi bir yüksek yargı organı başkanı ve baro başkanı eleştirel konuşsa; ‘Cübbenizi çıkarın da siyasete gelin’ derdi. Bu durumda kendisine de, ‘Madem aktif politikaya bu kadar meraklıydın, niye parti başkanlığını ve başbakanlığı bıraktın. O zaman muhalefet liderlerinin ve vatandaşların da kendisine, “Karşımıza Cumhurbaşkanlığı makamını istismar ederek değil, siyasetçi olarak çık’ deme hakları doğuyor. “
Soru: Siyasete mi dönmeli Erdoğan?
Demirkan: “Madem parti başkanı gibi aktif siyaset yapmaya bu kadar hevesli idin, niye Anayasa’ya göre tarafsız ve partiler üstü olan Cumhurbaşkanlığı makamına aday olsun. O zaman istifa et, partinin başına geç eşit şartlarda yarış olsun”
Soru: radyo ve Televizyon yayınlarında parti kanalı gibi hareket eden yayınlar var. Bunları neden engellemiyorsunuz?
Demirkan: “Anayasa, yasalar, yönetmelikler, tüzükler, yönergeler, adalet, vicdan, akıl hepsi çiğneniyor maalesef. RTÜK Üst Kurulunda AK Parti Kontenjanından seçilen 5 üye Anayasa’dan akıl ve vicdana kadar her şeyi çiğniyorlar. ’Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytan olmayın’ diyoruz, dinlemiyorlar. Evet, sadece iktidar yanlısı yayın yapan çok sayıda kanal var. CHP, MHP, HDP veya bir başka parti lehine tek yanlı yayın yapan kanallar var. Biz ayırımsız, yasa ve kuralları çiğneyen bütün kanalların raporlanıp Üst Kurul’a getirilmesini ve itirazı kabil olmayan nihai kararı verecek olan YSK’ya gönderilmesin istiyoruz. Ama RTÜK’teki Başkan ve çoğunluk yönetimi bunu engelliyorlar. Bana göre, delil karartıp suç işliyorlar. 10 Mart’ta başlayan seçim takvimi içinde ihlal oluşturacak şekilde tek yanlı yayın yapan bütün radyo ve TV’lere yaptırım uygulamak lazım.
RTÜK Başkanı ile onun emrindeki ilgili Daire Başkanı, “İhlal yok ki, rapor hazırlayalım. İhlal olsa raporlanır” deyip, iktidar partisi lehine olan tek yanlı yayınları görmezden geliyorlar. Herkesin gördüğü ve bizi bağlayan yasa ve kurallara göre açıkça ihlal oluşturan tek yanlı yayınları görmüyorlar, himaye ediyorlar. Güneşi balçıkla sıvamaya çalışıyorlar. İşte ben, hukuka, yasalara saygılı, vicdan sahibi biri olarak bunlara isyan ediyorum.
Keşke Üst Kurul kararları ve görüşme tutanakları açıklansa. Ama buna asla cesaret edemezler. Yasamıza göre Üst Kurul toplantısındaki müzakereler gizli. Ama isterse Üst Kurul karar alıp gizliliği kaldırabilir. 10 Mart’tan bugüne kadar taraflı yayınların, ancak 20’de biri YSK’ya gitmiştir. Gitmeyince YSK seçim adaletini ve onun en önemli unsuru yayın adaletini nasıl sağlayacak, nasıl denetim yapacak? İktidar partisi kontenjanından seçilen üyeler açık ihlallere karşı bile, “İhlal yok” diye blok oy kullanıyorlar. O zaman, hak/hukuk/adalet işlemiyor, beş parmağın dediği oluyor.”