PKK Çınar ‘da Polis ve ailelerine saldırdı 5 Ölü

PKK Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde  Emniyet’e ve polislerin ailelerinin bulunduğu lojmanlarına bombalı araçla ve ağır silahlarla saldırdı.

PKK Çınar İlçesi’nde İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bomba yüklü araç, roketatar ve uzun namlulu silahlarla saldırı düzenledi. Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde şiddetli patlamada emniyet binası ve lojmanlarda büyük hasar meydana gelirken, yaralıların bulunduğu belirtildi. İlçeye Diyarbakır’dan takviye polis ve asker ile birlikte ambulans, sağlık ve arama kurtarma ekipleri sevk edildi.

Diyarbakır’ın Çınar İlçesi’nde PKK’lılar bu gece İlçe Emniyet Müdürlüğü binası ile lojmanlarına bomba yüklü araçla saldırı düzenledi.

PKK Çınar ‘ da Emniyet Müdürlüğü binasının girişinde bomba yüklü araç infilak ettirirken, Lojmanları da hedef alan PKK ’lılar ardından roketatar ve uzun namlulu silahlarla ateş açtı. Bomba yüklü aracın şiddetli patlamasında emniyet binasında yangın çıkarken, yanındaki lojmanlarda da büyük hasar meydana geldiği ve yaralıların bulunduğu öğrenildi. PKK ‘ nın Çınar ilçesindeki Saldırısında emniyette bulunan polislerin karşılık vermesiyle çatışma yaşandı.

Diyarbakır’daki hastaneler de Çınar’dan gelecek yaralılar için alarma geçirilip, doktorlar göreve çağırıldı. PKK ile polis ve asker arasında Çınar’daki çatışmalar devam ediyor.(DHA)

Çınar, Diyarbakır ilinin bir ilçesidir.

Pkk'nın karakola saldırdığı çınar 23 haziran 1937 yılında, 3223 sayılı kanun ile bağımsız ilçe haline gelmiştir.
Pkk’nın karakola saldırdığı çınar 23 haziran 1937 yılında, 3223 sayılı kanun ile bağımsız ilçe haline gelmiştir.

Cumhuriyetin ilk yıllarında Diyarbakır merkeze bağlı büyük bir köy olan Çınar 23 Haziran 1937 yılında, 3223 sayılı kanun ile bağımsız ilçe haline gelmiştir. Önceleri adı “Melkis” olup merkezi daha sonra “Hanakpınar” mahallesi yakınlarına taşınan ilçenin, 1937’den önce adı “Akpınar” ve “Hanakpınar” olarak bilinmekteydi.

Tarihi eserleri:

Süleyman Ağa Mağaraları

Pkk'nın saldırdığı çınar ilçesi süleyman ağa mağaraları ile ünlü
Pkk’nın saldırdığı çınar ilçesi süleyman ağa mağaraları ile ünlü

Aşağıkonak mahallesi yakınlarında Göksu Çayı kenarında halk arasında Karaçay denilen bölgededir. Kayalık olan yüksek bir dağ oyularak odalar açılmıştır. 2000 yıl öncesi izlerini taşımaktadır. Rivayete göre burada Süleyman Ağa adında birinin oturduğundan “Süleyman Ağa Mağaraları” denilmektedir.

Şikeftan Mağaraları

Aşağıkonak mahallesi yakınlarında Göksu çayı kenarındadır. Süleyman Ağa mağaraları tipinde olup, aynı döneme aittir.

Zerzevan Kalesi

Diyarbakır-Mardin Karayolu üzerinde olup, Demirölçek mahallesinin 1,5 km güneyindedir. Çevrenin en yüksek tepesi üzerinde kurulmuştur. Eskiden yer yer 70 metre yüksekliğinde surlarla çevrili olan Kaleden günümüze sadece kalenin ve konutların yıkılmış duvarları kalmıştır. Genel olarak Silifke’deki uzunca burç yerleşimini anmaktadır. Kalede yaşayanların içme suyu ihtiyaçlarını karşıladıkları Diyarbakır-Mardin Karayolu kenarında geçen dereye inen yeraltı tüneli kapanmıştır. İpek yolu üzerinde kurulan bu kalenin karakol görevi gördüğü tahmin edilmektedir. Kalenin ve surların taş boyları 2 metre, dar kenarları ise yarımşar metrelik dikdörtgen bloklardır.

Aktepe Minaresi

Aktepe mahallesindedir. Osmanlı döneminde kaldığı tahmin edilmektedir.Küllahı olamayan kesme taştan minarenin ait olduğu caminin birkaç kenar duvarı da yanında bulunmaktadır. Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Müdürlüğünce tescili yapılmıştır.

Jüşnehamke Mağarası

Mardin yolu üzerinde bulunan göksü barajının alt kısmında bulunan H. kale mağarası çınarın en büyük ve uzun mağarasıdır. Aynı zaman karşısında bulunan mağara onların bir mahallesinin karşısında olmasından dolayı onların köy ismi olan “jüşnehamke” mağarası olarak da anılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir